Pagina's

donderdag 19 februari 2015

Vondst 8, een onbekende vaas!

De vaas met onbekende oorsprong!

Een bijzondere vaas gevonden op de rommelmarkt

Een vaas is altijd een object dat je snel ziet op de rommelmarkt. Het trekt je oog snel omdat het glimt, glanst en vaak ook vrij groot van vorm is. Veel kleuren maken het decor. Het zeker de moeite waard om ook eens goed te kijken naar de vazen die er te zien zijn op de rommelmarkt. Wat als je iets bijzonders tegenkomt? Wat als je echt het pareltje van de markt in je handen krijgt! Soms waag je een gokje en koop je iets wat je aanspreekt. De reden dat ik deze vaas kocht was omdat het een,  voor mij, onbekend model was, daarnaast vond ik de vormgeving lekker retro.

Gekocht voor: 2,00 euro!

Waar let je op bij het zoeken naar een vaas?

Meestal zijn vazen niet helemaal meer gaaf. Er zijn vaak splinters glas afgeknapt. Chips aan de randen komen vaak voor waardoor de waarde van de vaas sowieso drastisch daalt. Toch bestaan er ook heel veel mooie vazen die zo goed als helemaal perfect en gaaf zijn. Je moet echt heel goed kijken. Kijk ook naar het decor van de vaas. Wat is er te zien en van welke materiaal is de vaas gemaakt?

Een design object of een productievaas?

Het komt zeer zelden voor dat je een bijzonder en kostbaar object op de rommelmarkt vindt. Vaak vind je vazen die in grote oplage zijn gemaakt. Glazen vazen komen het meest voor op de rommelmarkt. Toch zijn er ook veel vazen van aardmaterialen. Probeer, als je een mooie vaas vindt, zo weinig mogelijk geld te bieden voor de vaas. Het komt regelmatig voor dat je toch nog een vaas vindt die voor ongeveer €20,- verkocht kan worden! De herkomst van deze vaas heb ik niet kunnen achterhalen, de waarde blijft voor mij, tot dusver, helaas onbekend...

Waarde: --,-- euro!

Vondst 7, een Mdina presse-papier!

Mdina glas blauw geel glaskunst press papie
Prachtige dieptewerking door mooie glastechniek

Het gouden ei?

Ik ben altijd blij als ik gesigneerd glas op een markt of rommelmarkt vind. Gesigneerd glas wil vaak zeggen dat het glas van waarde is en uniek. De kunstenaar heeft er niet voor niets zijn signatuur op geplaatst. Zou dit ook een waardevol stuk glaskunst zijn? Ik had geen idee, maar voor 1 euro kun je, naar mijn mening, altijd een gokje wagen. En zijn de kleuren niet prachtig?

Gekocht voor: 1,00 euro!

Wat heb ik gekocht?

Dit glazen voorwerp, dat enigszins lijkt op een ei, is een presse-papier. Een presse-papier kun je gebruiken als gewicht, op bijvoorbeeld een stapel papier, zodat deze netjes op hun plaats blijven liggen. Maar naast dat dit stukje glaskunst een functie heeft, is deze presse-papier ook zeer decoratief als glasobject. Aan één zijde is de presse-papier afgevlakt. Aan de afgevlakte zijde vinden we ook ook het duidelijk ingegraveerde signatuur van Mdina. Mdina glass is een toonaangevende glasblazerij in Ta Qali, waar sinds 1965 hoogwaardige glasproducten worden gemaakt. Ta Qali ligt op Malta, veel Mdina glas wordt als souvenir gekocht en zo verspreid het glas zich over de wereld. 

Het Mdina signatuur
Mdina signatuur op de onderkant

Wat is het waard?

Mdina glas is bij veel verzamelaars bekend, erg bijzonder is het nog niet, mede omdat het nog steeds word geproduceerd. Er zijn echter unieke Mdina items die wel zeer kostbaar zijn. Vaak zijn dit unieke stukken. Deze presse-papier heeft een waarde van:


Waarde: 10 - 15 euro!

Vondst 6, een Pallme König & Habel suikerpot!


Pallme König & Habel jar sugarpot

Loetz Bonbonnière?

Vies en ongepoetst lag deze mooie bonbonnière of suikerpot op een tafeltje. Voor maar 4,50 euro mocht ik hem kopen, ik vond het koopje. De bijzondere glastechniek sprak me aan deed me denken aan werk uit de Loetz glasfabriek. Mooi afgewerkt en intact. Dat het een potje uit de jugendstil (1890 - 1914) periode komt, was meteen duidelijk.

Gekocht voor: 4,50 euro!

Wat heb ik gekocht?

Ik was in de veronderstelling dat het een voorwerp was uit de Loetz fabriek (Glasfabriek in Klostermühle te Duitsland opgericht in 1836, doorgestart in 1911 en definitief opgeheven in 1947.) Maar dit klopte niet. Na wat onderzoek kwam ik er achter dat het potje helemaal niet uit Duitsland kwam maar waarschijnlijk uit Tsjechië. Een fabriek genaamd Pallme Konig en Habel. Deze fabriek stond in Kamenický Šenov (Duits: Steinschönau), een Tsjechische stad in de regio Liberec. De fabriek produceerde langere tijd kwalitatief goed glaskunst. Ook in dit stuk zijn prachtige technieken gebruikt, de foto's zeggen genoeg.

Pallme König & Habel jar glass technique bottom
Glastechniek waarbij een mal is gebruik
Pallme König & Habel glastechniek
De glasdraden doen bijna organisch aan

Wat is het waard?

Veel mensen verzamelen jugendstil voorwerpen, dit omdat ze het mooi vinden of omdat het bijvoorbeeld bij hun woonstijl past. Specifiek glas uit de jugendstil periode wordt ook verzameld, maar zoals altijd bij glas is de staat van belang. Beschadigingen aan het glas maken een item al snel waardeloos voor verzamelaars.. Dit item is waard:

Waarde: 75-100 euro!