Pagina's

woensdag 18 februari 2015

Vondst 5, een Art Deco broche!

art deco broche

Een art deco broche?

Zo dat is een grote broche! Mooie vormgeving, niet duur, goed van kwaliteit dus maar gekocht... Maar is het wel wat? Aangekocht zonder enig idee te hebben van het soort materiaal. Ik kon helaas ook niet zo snel een merkje ontdekken voor zilver of iets dergelijks.. Deze broche lag in een vies bakje met allerlei ander rommel. Wat je dan doet? Vragen naar de prijs.. Vergeet niet altijd de sluiting te controleren voordat je een sieraad koopt. De prijs viel gelukkig erg mee...

Gekocht voor: 2,00 euro!

Wat heb ik gekocht?

Deze aankoop was meer een snelle impulsaankoop. Eenmaal thuis kon ik het sieraad gelukkig wel weer mooi oppoetsen, eigenlijk ben ik er nog steeds niet achter of het een item origineel uit de tijd is, maar de vormgeving is mooi en klopt. Daarnaast ben ik tevreden over hoe de broche er na zijn poetsbeurt uit is komen te zien (heb gewoon zilverpoets gebruikt), het is werkelijk een plaatje. Mooie glans en de ''stenen'' in het midden zijn gigantisch.

Wat is het waard?

Art deco is hot, veel mensen vinden de stijl mooi en hebben er geld voor over. Deze broche heeft een waarde van ongeveer:

Waarde: 25 - 30 euro!

Vondst 4, een Miroslav Klinger vaas!

Miroslav Klinger vaas alexandrite glas

Wat een bijzonder kleur!

Als je op een rommelmarkt rondloopt zie je soms door de bomen het bos niet meer, zoveel spullen.. Op den duur lijkt alles gelijk en kun je de spullen niet meer goed van elkaar onderscheiden. Deze vaas wist zich wel goed te onderscheiden, maar lag verstopt in een doos. Op een tafeltje was de vaas waarschijnlijk allang verkocht geweest, alhoewel, de kleur moet je wel aanspreken. Lilla glas zie je niet veel, de kwaliteit voelde goed en de vaas was niet beschadigd. Al met al werd het een bijzonder gekleurde vaas met een mooie aanschafwaarde:

Gekocht voor: 4 euro!

Wat heb ik gekocht?

Daar zit je dan thuis met je paarse vaas... Wat zou het zijn? Wie is de ontwerper en waar komt de vaas vandaan? Het is niet altijd even makkelijk de herkomst van een aankoop te achterhalen. Deze vaas was ook niet gemerkt.. Mijn vermoeden was dat het om een Italiaanse vaas ging Murano of iets dergelijks, maar een zoektocht leverde geen resultaat op. Wat kon het dan wel zijn? Na wat research kwam ik op Tsjechisch glas, dit leek wel een beetje op Murano glas, zwaar, dik goed van kwaliteit. Uiteindelijk kwam ik op resultaat, het bleek te gaan om een vaas ontworpen door: Miroslav Klinger, een ontwerp voor Železný Brod in de jaren 60. De bijzondere kleur is het resultaat van Neodymium oxide (Nd²O³). Dit werd aan het glas toegevoegd in verschillende landen waaronder Tsjechië. Neodymium glas staat ook wel bekend als Alexandrite glas.

Wat is het waard?

De waarde van dit object is:

Waarde: 30-50 euro!

Vondst 3, een Tapio Wirkkala schaal!

Tapio Wirkkala Iittala schaal
Prachtig lijnenspel; uitstekende kwaliteit

Echt design gevonden!

Sommige spullen vind je maar een keer op een rommelmarkt, zoals ook deze aankoop. Een echt design schaaltje! Ik herkende de kwaliteit van het item, prachtig helder glas met horizontaal ingeslepen lijnen. En helemaal intact! het schaaltje werd net uitgepakt door een man die met meerder inboedels op de rommelmarkt stond. Ik dacht dit moet ik hebben, aanschafwaarde (werkelijk ongelofelijk):

Gekocht voor: 2,50 euro!

Wat heb ik gekocht?

Dat het een bijzondere schaaltje was, was al te zien op de rommelmarkt. Mooie kwaliteit, helder glas, zwaar van gewicht enzovoorts. Wat ik toen nog niet had gezien was dat het schaaltje ook gemerkt is. Onderop stond in kleine letters: Tapio Wirkkala Iittala. Tapio Wirkkala was een designer uit Finland. De designer heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn toonaangevende ontwerpen en zeg nou is ook dit geen prachtig ontwerp? Iittala is een Finse glasfabriek opgericht in 1881, Tapio Wirkkala heeft heer veel werk voor verricht, vandaar dat dit nog achter zijn naam staat. Super leuk om de geschiedenis achter je aankoop te ontdekken.

Ingegraveerde signatuur van Tapio Wirkkala
Het signatuur van Tapio Wirkkala Iittala

Wat is het waard?

Het werk van Tapio Wirkkala wordt veel gezocht en verzameld. De waarde van dit schaaltje:

Waarde: 200 - 250 euro!

Vondst 2, een Jasba vaas!

Jasba Keramik Cortina decor model 101/22

Een gebroken vaas?

Deze vaas viel erg op, toch leek er geen interesse in deze mooie vaas. Misschien leek de vaas in niet al te beste staat door het bijzondere glazuur? Niets is minder waar, deze vaas is gemaakt met een bijzonder glazuur en bijzonder is goed nietwaar? Even vragen naar de prijs, ik stond versteld... aanschafwaarde:

Gekocht voor: 0,50 euro!

Wat heb ik gekocht?

Dat het een bijzondere vaas was, was al te zien op de rommelmarkt. De glazuurtechniek doet denken aan gescheurde aardkorst in een veel te warme woestijn. Het is een techniek die onder anderen werd gebruikt door de fabrikant Jasba Keramik in Duitsland. Het decor staat bekend als het "Cortina'' decor. Fantastisch! Het glazuur is toegepast op een uitgebreide collectie aan keramiek, die als groep een mooi, decoratief geheel vormen.

Het merkteken van een Jasba Cortina vaas model 101/22
Het merkteken van Jasba 101/22


Wat is het waard?

Er zijn mensen die dit specifiek het cortina decor van Jasba Keramik verzamelen. Deze vaas heeft een waarde van ongeveer:

Waarde: 15-20 euro!

Vondst 1, een Kaiser Porzellan vaas!

Witte schelpen vaas Kaiser Porzellan model 133
Een vaas die nog steeds hip is


Wat een vondst!

Het is altijd weer afwachten wat er op een rommelmarkt te vinden is. Maar vandaag was het een geluksdag! Een prachtige witte schelpen structuur vaas lag, verscholen in een doos, onder iemands tafel. Vies maar, gelukkig, volledig intact. Na een korte inspectie besloot ik de vaas te kopen, aanschafwaarde:

Gekocht voor: 2 euro!

Wat heb ik gekocht?

Eenmaal thuis ga je onderzoek wat je hebt gekocht, wat is het? Waar komt het vandaan? Deze vaas is gemaakt in Duitsland en is gemerkt met het merkteken van Kaiser Porzellan Germany. Daarboven staat het modelnummer: 133. De vaas is zogenaamd bisquit gebakken. Bisquit is eenmaal gebakken keramiek zonder glazuurlaag. De vaas voelt hierdoor zacht, koel aan en heeft een mat uiterlijk. Super trendy deze look! De vaas was een beetje vies en had wat zwarte strepen op het keramiek, een badje van bleekmiddel deed echter wonderen! Een prachtige, helder witte vaas, was het resultaat. Ook het patroon is helemaal hip en trendy en lijkt een afdruk te zijn uit het verleden. De vaas wordt niet meer geproduceerd.

Kaizer Porzellan vaas model 133
Het merkteken van Kaiser Porzellan model 133


Wat is het waard?

Kaiser porselein wordt veel verzameld en is op dit moment geliefd bij veel verzamelaars. Er bestaan veel verschillende vormen en de vazen laten zich leuk groeperen op een tafel ter decoratie. Deze vaas heeft een waarde van ongeveer:

Waarde: 30 - 40 euro!