Pagina's

zondag 22 februari 2015

Vondst 10, een Italiaanse micro mozaïek armband!

Klein millefiori glaskunst verwerkt in een armband

Waardevol of waardeloos..?

Hier heeft iemand wel even werk mee gehad, was mijn gedachte toen ik het zag. Een wat oudere mevrouw verkocht sieraden die ze niet meer mooi vond en dit lag er ook tussen. Het meeste leek vrij modern en trok niet de aandacht... Maar deze, van kleine mozaïekjes voorziene armband, sprong er bovenuit! De prijs? Niet veel, want ze vond de sieraden immers niet meer mooi...

Gekocht voor: 1,50 euro!

Wat heb ik gekocht?

Ik was zeker niet in de veronderstelling dat het een topstuk was, maar voor de prijs moest ik de armband wel kopen. De armband is gemaakt van een metaal, geen edelmetaal en dit klopt ook wel, want het bleek te gaan om een vintage micro-mozaïek armband, afkomstig uit Italië. Niet dat alles uit Italië per definitie onedel is, maar deze armbandjes werden in massa gemaakt om te verkopen aan toeristen als souvenir. De armband is bezet met zogenaamd Venetiaans-Glas (millefiori). Het woord millefiori bestaat uit "mille" (duizend) en "Fiori" (bloemen). Dezelfde stijl is toegepast in broches en speldjes. Belangrijk is altijd te controleren of alle mozaïekdeeltjes nog aanwezig zijn, missen er stukjes dan daalt de waarde enorm...

Geen missende onderdelen; belangrijk voor de waarde

Wat is het waard?

De prijs van deze armbandjes loopt nogal uiteen, sommige mensen vragen er 150 euro voor en andere 75 euro. Naar mijn mening is de waarde, de marktwaarde. Dus dat wat je ervoor zou kunnen krijgen als je het verkoopt. De waarde van dit armbandje is:


Waarde: 30 - 35 euro!

Vondst 9, een mosgroene West Germany vaas met wit druipglazuur !

Bijzondere vermoedelijk West Germany lava vaas

Is dit bijzonder?

Druipglazuur kom je wel vaker tegen op keramiek, maar wit druipglazuur op een groene ondergrond is toch een stuk minder gangbaar. De bijzondere kleurstelling viel mij gelijk op. Dit type keramiek staat ook wel bekend onder de term West Germany keramiek en is vaak wel gemerkt. Tip: Let bij het kopen van keramiek altijd goed op! Een haarlijn kan zich goed verbergen in een dik glazuur met veel structuur. Helaas is dit vaasje niet gemerkt, maar het heeft mij er niet van weten te weerhouden het te kopen voor slechts:

Gekocht voor: 0,50 euro!

Wat heb ik gekocht?


De niet gemerkte onderkant

Dat het een bijzonder vaasje was bleek wel toen ik wilde achterhalen wat de herkomst was. Vermoedelijk jaren 70, maar helaas, niemand kon mij verder helpen. Dus houd ik het op een West Germany vaasje, afkomstig van een de de West-Duitse keramiekfabrieken uit de jaren 70. De jaren 70 omdat in deze periode de kleuren gewaagder werden en het lava achtige glazuur zijn intrede deed. Het lavaglazuur staat ook bekend onder de term: "fat lava". Al met al een mooi afgewerkt stukje keramiek, zeer decoratief en verzamelwaardig.

Lavaglazuur of druipglazuur in bijzondere kleurstelling
Prachtig glazuur in een bijzondere kleurstelling

Wat is het waard?

West Germany keramiek wordt veel verzameld en het is ook ontzettend leuk om te verzamelen. Van sommige vazen is bekend dat er honderden verschillende glazuurmogelijkheden zijn geweest en dit van maar een enkel model! Bekende fabrikanten zijn bijvoorbeeld: Ruscha, Roth, Scheurich en Otto Keramik. Het model dat ik heb gekocht in de kleurcombinatie groen/wit kom je niet snel tegen en heeft voor een verzamelaar wel degelijk waarde.

Waarde: 20 - 25 euro!