Pagina's

donderdag 26 februari 2015

Vondst 13, een Ruscha model 837/3 vaas!

Ruscha model 837/3 vaas met fat lava glazuur
Prachtig dieprood glazuur

Ruscha of Roth?

Deze vaas laat je niet staat zou je denken, toch heb ik de vaas aan het einde van de dag gekocht op rommelmarkt. Blijkbaar vonden mensen de kleur te uitgesproken. Ik vind zelf de kleur prachtig en de strakke vormgeving is naar mijn mening nog steeds erg trendy. De vaas doet door de kleuren een beetje oosters aan, maar het gebruik van dik lava glazuur verraad eigenlijk al dat waarschijnlijk om een West Germany vaas gaat. Mijn vermoedens gingen uit naar de firma Roth, maar dit bleek niet helemaal juist te zijn...

Gekocht voor: 3,00 euro!

Ruscha model 837/3 vaas met fat lava glazuur
Weinig aanknopingspunten, enkel de getallen: 837/3

Wat heb ik gekocht

De vaas had weinig aanknopingspunten om de herkomst te achterhalen. Er waren geen informatieve stickers aanwezig of een duidelijk herkenbaar merk op onderkant van de vaas. De mooie kwaliteit en het zogenaamde fat lava glazuur deed mij sterk denken aan een item van de firma Roth, maar naar deze fabriek was de vaas helaas te herleiden. Deze vaas kwam niet uit de Roth fabriek maar uit de Ruscha fabriek! Ruscha was een fabriek opgericht rond 1905 in het Duitse plaatsje Rheinsbach. De fabriek heette tot 1948 Klein en Schardt, daarna werd de fabriek overgenomen door Rudolf Schardt. Rudolf Schardt veranderde de naam van de fabriek in Ruscha en wist de fabriek nieuw leven in te blazen, na voor meer dan drie kwart te zijn vernietigd door bombardementen. De Ruscha fabriek bestaat sinds 1996 niet meer...

Aan de onderkant vond ik, lastig te lezen, de getallen 837/3 dit is het modelnummer van de vaas en is terug te vinden in de oude catalogus van Ruscha. De vaas en het decor zijn het  werk van Otto Gerharz,

Ruscha model 837/3 vaas met fat lava glazuur
Veel glans en mooi afgewerkt Ruscha keramiek

Wat is het waard?

De waarde van West Germany keramiek is de laatste jaren sterk gestegen. Maar niet alle vazen zijn waardevol. Zoals bij veel verzamelwaardige objecten bepaalt de kwaliteit, de conditie en de zeldzaamheid de prijs. Het ene model zie je vaker dan het andere model, hetzelfde geldt voor het decor/glazuur dat is gebruikt. Deze Roth vaas model 837/3 kom je niet vaak tegen, is puntgaaf en heeft een veel gezocht glazuur.

Waarde: 50 - 75 euro!



Vondst 12, een simpel oud doosje of toch iets bijzonders?

Antieke snuifdoos papier maché herkomst Duitsland
Enkele beschadigingen laten het papier maché zien

Doosje van vreemd materiaal...

Een klein doosje lag in een doosje op een tafel, niemand had er aandacht voor, zoals dat vaker gaat met de kleine spullen op een rommelmarkt. Eigenlijk leek het ook gewoon rommel, maar na het even bekeken te hebben, leek het mij toch wel wat. Het doosje was wel erg licht en leek van MDF gemaakt... ! Maargoed het voelde ook wel weer oud aan. Alles bij deze verkoper ging erg goedkoop van de hand, maar toen ik dit doosje wilde kopen moest er opeens overleg plaatsvinden. Tip: bestudeer een item nooit te lang, dit maakt je ''verdacht''. Desondanks heb ik het toch voor een prima prijs kunnen kopen.

Gekocht voor: 5,00 euro!

Antieke snuifdoos papier maché herkomst Duitsland
Ondanks de ouderdom is de staat nog redelijk

Wat heb ik gekocht?

Een doosje van MDF? Het leek mij zeer onwaarschijnlijk MDF is een materiaal dat pas in de jaren 60 is uitgevonden. Dit doosje was sowieso ouder. Wat was het dan wel? Na wat onderzoek bleek het materiaal, vanzelfsprekend geen MDF, maar papier maché te zijn! Een snuifdoos uit Duitsland 19e eeuw. Een snuifdoos is een doosje dat vroeger werd gebruikt om snuiftabak in te bewaren. Een snuifdoos was vroeger iets dat vrijwel iedere man bij zich droeg.

Antieke snuifdoos papier maché herkomst Duitsland
Typische vorm voor een snuifdoos

Wat is het waard?

Snuifdozen vind je in bijna alle mogelijk variaties en materialen en zijn niet standaard van papier maché gemaakt. Snuifdozen kunnen ook van bijvoorbeeld zilver, hout of porselein zijn gemaakt. Verzamelaars richten zich meestal op een specifieke groep/soort snuifdozen. Zo zijn er verzamelaars die enkel deze vorm van snuifdozen verzamelen. De kwaliteit, het decor en model bepalen onder anderen de waarde. De waarde van dit, ogenschijnlijk simpel, doosje is niet gering.


Waarde: 100 - 125 euro!

Vondst 11, een Scheurich Heinz Siery model 271-22 vaas

Scheurich Heinz Siery model 271-22 vaas
Dat is funky design!

Funky jaren 50 design

Dat is een leuk ontwerp! Ik zag het vaasje en was verkocht, de futuristische vormgeving was erg opvallend. Misschien niet tussen alle rommel op een rommelmarkt, maar als eyecatcher op een kast of op een wandplank vond ik het zeker de moeite waard. Ik besloot het vaasje te kopen. Helemaal gaaf en intact, wat essentieel is voor een eventuele wederverkoop.

Gekocht voor: 2,00 euro!

Scheurich Heinz Siery model 271-22 vaas
Contrasterende kleur aan de binnenkant

Wat heb ik gekocht?

Bijzonder vormgegeven vazen zijn altijd een spannende aankoop en een rommelmarkt ligt hier, gelukkig, ook vol mee. Dit vaasje is geproduceerd in de jaren 50 - 60 door de keramiekfabrikant Scheurich (in vroegere jaren groothandel glas & keramiek) en is een ontwerp van Heinz Siery. Het model is een ontwerp uit 1959 en werd aan de onderkant gemerkt met het nummer: 271-22. Model 271-22 werd een van de meest succesvolle vazen van Scheurich. Nog steeds is het een ontwerp dat veel mensen aanspreekt. Model 271-22 wordt veel verzameld, mede doordat er ongelofelijk veel glazuren en decors zijn toegepast op dit model.  

Scheurich Heinz Siery model 271-22 vaas
Het modelnummer 271-22 van Scheurich

Wat is het waard?

Het model 271-22 van Scheurich wordt veel verzameld. Als je denkt dat je alle mogelijke glazuren bij elkaar hebt gekregen zou het zomaar kunnen dat je nog nieuw decor vindt. Dit maakt het verzamelen van deze vaasjes uitdagend en leuk. Vaas model 271-22 van Scheurich, een ontwerp van Heinz Siery, heeft daarom nog steeds een mooie waarde. Dit vaasje heeft een waarde van:


Waarde: 20 - 25 euro!