Pagina's

woensdag 4 maart 2015

Vondst 15, een koperkleurige goudsteen lustreware kan!

Goudsteen kan koper kleurig lustreware
Een koperkleurige goudsteen kan; mooi of lelijk?

Kitsch en ouderwets? 

Misschien denk je wat een vreselijk kitscherige en lelijke kan. Dat is eigenlijk niet zo gek, lange tijd werden deze items als niet mooi bevonden. Uiteraard zijn er altijd verzamelaars geweest die de glanzige goudkleur wisten te waarderen, maar het merendeel van de mensen vonden het niet simpelweg niet mooi. Maar is het nu dan wel mooi? Iets mooi vinden is een  persoonlijke kwestie, maar ook onze omgeving speelt een belangrijke rol in het mooi vinden. Spullen en interieuritems die hip en trendy zijn vinden we bijna vanzelfsprekend mooi, terwijl we diezelfde spullen een paar jaar eerder verafschuwden omdat ze toen uit de mode waren. Ik vind dit goudsteen kannetje daar een leuk voorbeeld van. Lange tijd vonden mensen dit vreselijk, te glanzend en overdreven. De goud/brons achtige kleur was simpelweg te overdreven en paste niet goed in het interieur dat de mensen destijds hadden. Is dit nu anders? Ja de kleuren zijn nu weer helemaal trendy, overal zie je koper, brons en goudachtige tinten. Deze kan is daarnaast niet te overdreven bloemig gedecoreerd, maar eenvoudig met een kobalt blauw patroon. Super! Deze kan zou zeker niet misstaan, als eyecatchter, op een wandplank. Duur? Nee, ik vond van niet..

Gekocht voor: 4,00 euro!

Wat heb ik gekocht?

Ik heb het woord al een paar keer laten vallen: ''goudsteen''.  In Nederland en België staat dit aardewerk of porselein, met het goudkleurige lusterglazuur, onder deze naam bekend. In de rest van de wereld gebruik men de term lusterware of lustreware, klein verschil tussen het Amerikaans en Engels... Lusterglazuur is een glazuur met een prachtige metaalglans.

Lang geleden toen er er nog geen elektriciteit was en de kamers in huis donker, vonden mensen bijna alles wat glinsterde of een glans had mooi. Het kaarslicht en haardlicht reflecteerde mooi op het lusterglazuur en maakte hiermee een donker hoekje in het huis zichtbaar. Lustreware is niet alleen in de kleur goud gemaakt. Je kunt globaal de volgende kleuren onderscheiden:

  • bruin/koper
  • goud
  • zilver (productie pas na
  • roze/paars (Vooral in Sunderland (Engeland) geproduceerd. Lustreware met de kleur roze/paars werd algemeen bekend als: "Sunderland Lustreware", ook al was het daar niet eens gemaakt.)


De beste periode is rond 1800. In deze periode werd er veel lustreware geproduceerd. De productie vond met name plaats in Engeland. De meest zeldzame kleur is goud, vaak verward met de koper kleur, maar het verschil is wel degelijk duidelijk zichtbaar. Dat goud de meest zeldzame kleur is, maakt het dat het goudkleurige lustreware ook het meest kostbaar is uit deze periode. De echte oude museale stukken komen vaak uit Italië en Spanje uit de 15e en 16e eeuw!

Het kannetje dat ik heb gekocht is waarschijnlijk een kan van rond 1850 gemaakt in Staffordshire in de bruin/koper kleur. Het achterhalen van de herkomst van lustreware kan nogal eens voor problemen zorgen. Dit komt met name doordat het over een lange periode werd geproduceerd in verschillende landen, modellen opnieuw zijn gereproduceerd en nagemaakt, daarnaast is veel werk niet gemerkt.

Wat is lustreware of goudsteen waard?

De prijs van kwalitatief goed en mooi lustreware kan enorm oplopen. Goudlustre is waardevol, maar zeldzame stukken, in bijvoorbeeld de roze uitvoering kunnen ook zeer kostbaar zijn. Stukken met blauw en bloemen worden weer minder mooi bevonden. Globaal kun je zeggen dat de waarde ongeveer 15 - 30 euro, per item is, voor de 19e eeuwse, veel voorkomende stukken. Houd wel altijd rekening met de conditie/ Een barst, scheur of haarlijn maakt een veelvoorkomend stuk eigenlijk gelijk waardeloos. Is het kannetje dat ik heb gekocht bijzonder? Bijzonder niet, je zou er een heel servies van kunnen samenstellen... Maar decoratief is de kan wel en steeds meer mensen waarderen ook het iets minder zeldzame werk.

Waarde: 20 - 25 euro!