Pagina's

donderdag 26 februari 2015

Vondst 12, een simpel oud doosje of toch iets bijzonders?

Antieke snuifdoos papier maché herkomst Duitsland
Enkele beschadigingen laten het papier maché zien

Doosje van vreemd materiaal...

Een klein doosje lag in een doosje op een tafel, niemand had er aandacht voor, zoals dat vaker gaat met de kleine spullen op een rommelmarkt. Eigenlijk leek het ook gewoon rommel, maar na het even bekeken te hebben, leek het mij toch wel wat. Het doosje was wel erg licht en leek van MDF gemaakt... ! Maargoed het voelde ook wel weer oud aan. Alles bij deze verkoper ging erg goedkoop van de hand, maar toen ik dit doosje wilde kopen moest er opeens overleg plaatsvinden. Tip: bestudeer een item nooit te lang, dit maakt je ''verdacht''. Desondanks heb ik het toch voor een prima prijs kunnen kopen.

Gekocht voor: 5,00 euro!

Antieke snuifdoos papier maché herkomst Duitsland
Ondanks de ouderdom is de staat nog redelijk

Wat heb ik gekocht?

Een doosje van MDF? Het leek mij zeer onwaarschijnlijk MDF is een materiaal dat pas in de jaren 60 is uitgevonden. Dit doosje was sowieso ouder. Wat was het dan wel? Na wat onderzoek bleek het materiaal, vanzelfsprekend geen MDF, maar papier maché te zijn! Een snuifdoos uit Duitsland 19e eeuw. Een snuifdoos is een doosje dat vroeger werd gebruikt om snuiftabak in te bewaren. Een snuifdoos was vroeger iets dat vrijwel iedere man bij zich droeg.

Antieke snuifdoos papier maché herkomst Duitsland
Typische vorm voor een snuifdoos

Wat is het waard?

Snuifdozen vind je in bijna alle mogelijk variaties en materialen en zijn niet standaard van papier maché gemaakt. Snuifdozen kunnen ook van bijvoorbeeld zilver, hout of porselein zijn gemaakt. Verzamelaars richten zich meestal op een specifieke groep/soort snuifdozen. Zo zijn er verzamelaars die enkel deze vorm van snuifdozen verzamelen. De kwaliteit, het decor en model bepalen onder anderen de waarde. De waarde van dit, ogenschijnlijk simpel, doosje is niet gering.


Waarde: 100 - 125 euro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten