Pagina's

maandag 2 maart 2015

Vondst 14, een Lauscha glaskunst vazenset!

Glaskunst groen Lauscha lampenglas art deco
Dun, zeer licht van gewicht, Lauscha glas met witte slinger

Lauscha of Bimini?

Dit glas is zo dun en licht dat je het nauwelijks durft op te pakken. Ik vind het dan ook altijd een wonder dat het, als ik het op een rommelmarkt zie staan, nog heel is! Deze twee vaasjes vormen een mooi geheel, de kleur en het decor zijn exact gelijk. Dit flinterdun glas zie je wel vaker op rommelmarkten, vaak wordt het aangeboden als Lauscha glas of als Bimini glas. Maar is dit wel hetzelfde? Ik vond het maar een vreemd verhaal en besloot de vaasjes te kopen om het een ander uit te zoeken...

Gekocht voor: 1,00 euro!

Wat heb ik gekocht?

Zeer decoratief zijn deze vaasjes, in een bijzondere mosgroene kleur. De witte slingers vormen een mooi accent en geven de vaasjes diepte. Maar waar zijn deze vaasjes nu eigenlijk gemaakt? De verwarring tussen Lauscha glas en Bimini glas is eigenlijk wel begrijpelijk, de stijl lijkt erg op elkaar. Toch hebben de twee niets met elkaar van doen. Bimini glas vindt zijn oorsprong in Oostenrijk en werd daar opgericht door Fritz Lampl. Fritz Lampl en zijn zwager Joseph Berger waren beide verantwoordelijk voor de glasontwerpen totdat de onderneming verhuisde naar Engeland! In Engeland kreeg de onderneming een nieuwe naam: Orplid glas. Je zou dus kunnen zeggen dat Bimini en Orplid hetzelfde zijn, maar Lauscha is iets anders. Lauscha glas vindt zijn oorsprong in Duitsland.

Glaskunst amber Lauscha lampenglas
Lauscha glaskunst in amberkleur


Farbglashütte Lauscha kent een lange geschiedenis en is vooral bekend geworden door de productie van kerstversiering. Lauscha is een gemeente in de Duitse deelstaat Thüringen. De vaasjes die zijn geproduceerd kun je vinden in vrijwel alle mogelijke vormen en kleuren. Het dunne glas staat ook wel bekend als: ''lampenglas''.

Glaskunst blauw Lauscha lampenglas met noppen
Lauscha glas vaasje met noppen

Wat is het waard?

Lauscha glas is ontzettend leuk om te verzamelen. De variatie in vormen en kleuren van het zogenaamde lampenglas is bijna eindeloos. De waarde hangt onder anderen af van de vormgeving. Art deco vormgegeven Lauscha glas is waardevoller dan bijvoorbeeld het modernere jaren 60 werk. Een stel is ook weer meer waard dan een enkel vaasje. voor een enkel vaasje kun je rekenen op 10 euro per vaasje. Het groene setje met de witte spiraal is iets meer waard.

Waarde: 22 - 30 euro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten